BAHAN-BAHAN
- 10g serbuk agar-agar
- 1.5 liter air(5 gelas)
- 100ml(1/2 cwn) susu cair
- 200g gula
- 1 tin besar koktel
- 2 helai daun pand
- Masukkan serbuk agar-agar, air, sirap koktel, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
- Perlahankan api. Ambik semangkuk agar-agar dan sejukkan. Kalau nak cepat boleh alaskan air yg bercampur dengan ketulan ais. Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul.
- Dalam periuk agar-agar tadi masukkan pula susu. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api.
- Tapiskan agar-agar susu(dr dlm periuk) dan masukkan ke dalam loyang untuk bekukan agar-agar.
- Masukkan juga koktel dan semangkuk agar-agar tadi (dlm langkah 2)
- Sejukkan dan kemudian bolehlah letak dalam peti ais
rasa nak mkn pudding cocktail lah pulak..
ReplyDelete