BAHAN-BAHAN
- 4 biji telur
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji cili muda
- 2 sudu besar serbuk kari ½ biji kelapa parut
- ¼ cawan minyak masak
- 2 sudu besar kicap tomato
- Garam secukupnya
- 1 sudu teh air limau nipis
CARA MEMBUATNYA
- Telur direbus keras & kupas.
- Bawang besar & bawang putih dicincang halus.
- Cili muda dibelah 2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air.
- Kelapa ambil 2 cawan santan. Panaskan minyak & tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning.
- Masukkan rempah, cili, tomato, kicap, biar garing.
- Masak menggunakan api sederhana. Masukkan santan, telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah sehingga pekat, (5 minit).
- Perah air limau nipis ke dalam sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.
No comments:
Post a Comment