BAHAN BAHAN
- 1 ekor ikan siakap ( saiz terpulang )
- 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
- 3 ulas bawang merah (dihiris) - * ummi kisar
- 1 sudu besar cili kering kisar (*ni ummi tambah)
- 1/3 biji capsicum merah (tak letak)
- 1/3 biji capsicum hijau
- 1 biji tomato - didadu kasar)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 cm halia (dihiris halus)
- Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar air
- 1 sudu kecil gula pasir
- 1 pokok daun bawang
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili hijau (dihiris)
- 2 biji buah tomato (dipotong 4)
- 1 batang daun ketumbar (potong kasar)
- 1 batang saderi
- 1/2 batang lobak merah
- 1 biji bawang merah-potong bulat
- Sapukan tepung jagung sekeliling ikan. (gaul dulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
- Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan ( bagi garing sikit). Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
- Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. (tambah air). Kacau rata dan biar mendidih sikit.
- Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
- Curahkan ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment