Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Wednesday, 30 January 2013

RESEPI IKAN BAKAR

BAHAN-BAHAN


  • 1 ekor ikan (bawal/merah)
  • 1 serai-diketuk
  • daun limau purut-dihiris
  • air asam jawa
  • daun pisang dan aluminium foil


bahan kisar:-


  • 5 cili merah
  • 5 cili kering
  • 5 cili api
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • garam


CARA MEMBUATNYA

  1. panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
  2. letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
  3. bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
  4. hidangkan dengan air asam atau cili berkicap

No comments:

Post a Comment