BAHAN-BAHAN
- 2 Ekor ikan Tilapia merah/ hitam saiz sederhana (goreng dahulu dengan garam & kunyit. Boleh letak lada hitam kalau nak kurangkan hanyir)
- 3 Ulas Bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 7 biji cili padi
- 1 batang serai di titik
- 2 cm halia di titik
- (tumbuk/blender dahulu bawang merah, bawang putih dan cili)
- 100 ml Santan / susu segar
- Serbuk kunyit sikit untuk warna
CARA MEMBUATNYA
- Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
- Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
- Last sekali masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak pon takpe. Kami suka dia pekat2. Ada setengah suka cair, maka bolehlah tambah air sikit..
- Agak2 dh mula menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama hirisan daun limau purut atau daun pegaga.
No comments:
Post a Comment