BAHAN-BAHAN
- 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
- Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
- udang basah 100gm
- isi ikan kurau - 10 gram dibakar
- 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
- bawang besar - 3 biji
- cili kering - 15 tangkai
- halia - 2 ibu jari
- lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
- serai - 2 batang diketuk untuk tumis
- asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
- santan pekat 1 kotak / lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari
- bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
- limau kasturi belah 2 dan buang biji
- timun di racik halus
- tauge buang ekor (segar)
- jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
- bawang besar hiris halus
- lada merah/lada hijau dihiris
- Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
- Kicap kipas udang / kicap manis
- ** Sambal Belacan
- -lada merah 5/6 biji
- -Belacan melaka - 30 gram dibakar
- Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
CARA MEMBUATNYA
- rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
**Penyediaan kuah**
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
**Sambal belacan**
Tweet
No comments:
Post a Comment