BAHAN-BAHAN
- 2 keping isi ikan (tenggiri/merah/apa2 shj)
- 2 ulas bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 batang lada merah
- 1 batang lada hijau
- carrot
- daun sup
- 2 sudu besar tomato sos
- 2 sudu besar cili sos
- 2 sudu besar cili boh @ kisar
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan air
- garam dan gula (lebihkan gula)
- 1 biji buah tomato
CARA MEMBUATNYA
- Bersihkan isi ikan dan potong sederhana kecil, gaulkan dgn garam dan kunyit dan digoreng.
- hiris semua bawang, halia, cili merah n hijau dan tomato di belah 4.
- tumiskan semua bahan yg dihiris hingga naik bau.
- masukkan cili boh dan tumis sehingga garing.
- masukkan setengah cawan air, cili sos dan tomato sos. masak sehingga mendidih.
- masukkan carrot, garam dan gula. bancuh setengah cawan air bersama tepung jagung dan masukkan. masak sehinnga pekat.
- siap di hidang. hiriskan daun sup dan taburkan di atas hidangan.
No comments:
Post a Comment