- 4 ekor ikan (ikan ikut suka )
- 4 biji bawang putih
- 2 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
- 1 cm belacan
- 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) nak pedas letak cili lebih
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
- Goreng ikan hingga garing
- Bawang putih & merah dikisar
- Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
- Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment