BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam (dipotong 12)
- ½ cawan minyak masak
- 2 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk cili
- 8 ulas bawang merah (dimayang)
- 4 ulas bawang putih (dimayang)
- 3 cm halia (dimayang)
- 2 sudu besar kerisik
- 2 cawan santan
- 5 biji ubi kentang
- 3 biji tomato
- 3 tangkai cili hijau
- 1 tangkai daun sup
- 1 tangkai daun bawang
- Garam secukup rasa
- 6 ulas bawang merah (dimayang)
- 4 ulas bawang putih (dimayang)
- 3 cm halia (dimayang)
- 1 tangkai daun kari
- 6 cm kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- ½ sudu kecil jintan manis
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan-bahan Tumis. Kacau hingga berbau harum & masukkan rempah kari, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk cili & bahan-bahan yang dikisar halus. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak. Ayam dibersihkan & ditoskan kemudian dimasukkan ke dalam rempah bersama-sama sedikit air. Kacau hingga rata & biarkan hingga ayam empuk. Masukkan santan, ubi kentang, kerisik serta garam & biarkan hingga mendidih. Bila ubi kentang empuk, masukkan tomato & cili hijau. kacau hingga rata & angkat. Enak dimakan bersama-sama nasi, lemang / ketupat.
Tweet
No comments:
Post a Comment