Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Wednesday, 30 January 2013

RESEPI KARI AYAM PEKAT


BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam (dipotong 12) 
  • ½ cawan minyak masak
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 8 ulas bawang merah (dimayang)
  • 4 ulas bawang putih (dimayang)
  • 3 cm halia (dimayang)
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 cawan santan
  • 5 biji ubi kentang
  • 3 biji tomato
  • 3 tangkai cili hijau
  • 1 tangkai daun sup
  • 1 tangkai daun bawang 
  • Garam secukup rasa 
BAHAN BAHAN TUMIS: 
  • 6 ulas bawang merah (dimayang) 
  • 4 ulas bawang putih (dimayang)
  • 3 cm halia (dimayang)
  • 1 tangkai daun kari
  • 6 cm kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga 
  • ½ sudu kecil jintan manis
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan-bahan Tumis. Kacau hingga berbau harum & masukkan rempah kari, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk cili & bahan-bahan yang dikisar halus. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak. Ayam dibersihkan & ditoskan kemudian dimasukkan ke dalam rempah bersama-sama sedikit air. Kacau hingga rata & biarkan hingga ayam empuk. Masukkan santan, ubi kentang, kerisik serta garam & biarkan hingga mendidih. Bila ubi kentang empuk, masukkan tomato & cili hijau. kacau hingga rata & angkat. Enak dimakan bersama-sama nasi, lemang / ketupat.

No comments:

Post a Comment