Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Wednesday 30 January 2013

RESEPI KARI AYAM



UNTUK 5 ORANG MAKAN

 BAHAN-BAHAN

BAHAN TUMIS

  • 2 biji Bunga lawang 
  •  5 biji bunga cengkih 
  • sedikit kulit kayu manis 
  • 1 biji bawang merah (dimayam) 
  •  2 ulas bawang putih (dimayam) 
  • 1 inci halia (dimayam) 
  •  minyak masak 

 BAHAN MASAK

  • 2 peket serbuk kari ayam/daging 
  •  1 kotak kecil santan garam secukup rasa 
  •  penambah perisa secukup rasa 
  • ayam dipotong kecil daun kari 
  •  sedikit kerisik
  •  ubi kentang
 CARA MEMBUATNYA
  1. masukan serbuk kari dan sedikit kerisik kedalam mangkuk dan gaulkan bersama sedikit air sehingga sebati.jangan terlalu cair k. 
  2.  Tumis semua bahan tumis sehingga kekuningan dan naik bau.Masukkan daun kari 
  3. masukkan campuran serbuk kari dan kerisik yang telah sebati. 
  4. masak sehingga pecah minyak.
  5.  masukkan santan dan ayam. 
  6. masukkan garam dan penambah perisa secukup rasa. 
  7.  masukkan ubi kentang masak sehingga ayam dan ubi lembut. 
  8.  hidangkan bersama nasi yang panas..sedappp

No comments:

Post a Comment