Wednesday, 30 January 2013

RESEPI SAMBAL IKAN

BAHAN BAHAN
  • 4 ekor ikan (ikan ikut suka )
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
  • 1 cm belacan
  • 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) nak pedas letak cili lebih

CARA MEMBUATNYA
  1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
  2. Goreng ikan hingga garing
  3. Bawang putih & merah dikisar
  4. Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
  5. Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan 
Dah siap makan

No comments:

Post a Comment