Saturday, 15 December 2012

Pajeri Nenas



Photo: Resepi Bulan Ramadhan -
Pajeri Nenas

BAHAN-BAHAN :

1 biji nenas - sederhana besar
5 cawan santan pekat
1 genggam udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
4 camca besar kerisik
3 camca besar gula
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai. Basuh udang kering.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia, kulit kayu manis, bunga lawang + bunga cengkih, buah pelaga. Kacau semua bahan dan masukkan udang kering. Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air dan kacau. Biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

3. Masukkan semua santan dan kacau, biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula, kerisik dan buah nenas. Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri. Biarkan sampai nenas empuk, menandakan pajeri sudah masak dan anda boleh tutup api.








BAHAN-BAHAN :

1 biji nenas - sederhana besar
5 cawan santan pekat
1 genggam udang kering
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
3 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 peket serbuk kari daging
4 camca besar kerisik
3 camca besar gula
Garam secukup rasa



CARA MEMASAK:

1. Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai. Basuh udang kering.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia, kulit kayu manis, bunga lawang + bunga cengkih, buah pelaga. Kacau semua bahan dan masukkan udang kering. Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air dan kacau. Biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

3. Masukkan semua santan dan kacau, biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula, kerisik dan buah nenas. Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri. Biarkan sampai nenas empuk, menandakan pajeri sudah masak dan anda boleh tutup api.


No comments:

Post a Comment