Saturday, 15 December 2012

Resepi Mee Kolok



Photo: Resepi Mee Kolok

BAHAN-BAHAN
1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee) 
3 ulas bawang putih (mayang) 
2 sudu besar minyak 
2 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar kicap pekat 
2 sudu besar kicap cair 
4 helai daun sawi (potong 1 inci) 
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dengan 1 ketul kiub ayam maggi) 
3 cawan air rebusan daging/ ayam 
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus) 
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa 

HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya 

CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam. 
2. Masukkan mee. Biarkan sedikit lembut. Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Kacau seketika. Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis). Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu. 
3. Angkat dan hidang segera. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.







BAHAN-BAHAN
1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dengan 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa

HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.
2. Masukkan mee. Biarkan sedikit lembut. Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Kacau seketika. Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis). Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
3. Angkat dan hidang segera. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

No comments:

Post a Comment