Saturday, 15 December 2012

Resepi Masak Asam Tempoyak Ikan Parang



Photo: Resepi Masak Asam Tempoyak Ikan Parang

Bahan-Bahan:
• 4 ketul ikan parang
• 250gm tempoyak
• 1 liter air
• 25 biji cili padi
• 2sm halia
• 2sm kunyit hidup
• 2 batang serai
• 5 biji tomato
• 5 helai daun limau purut
• Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Penyediaan:
1. Tumbuk cili padi, kunyit hidup dan halia sehingga lumat.
2. Titikkan serai ke dalam bahan tumbuk dan gaul rata-rata.
3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan tuangkan air bersama tempoyak, tomato dan ikan. Kacau rata dan biarkan sekejap.
4. Masukkan daun limau purut dan biarkan ia mendidih beberapa minit.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya, dan angkat.




     Bahan-bahan:


  • 4 ketul ikan parang 
  • 250gm tempoyak
  • 1 liter air
  • 25 biji cili padi
  • 2sm halia
  • 2sm kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 5 biji tomato
  • 5 helai daun limau purut
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
    

      Cara Penyediaan:

  1. Tumbuk cili padi,kunyit hidup dan halia sehingga lumat.
  2. Titikkan serai ke dalam bahan tumbuk dan gaul rata-rata.
  3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan tuangkan air bersama tempoyak,tomato dan ikan.Kacau rata dan biarkan sekejap.
  4. Masukkan daun limau purut dan biarkan ia mendidih beberapa minit.
  5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya,dan angkat.
















No comments:

Post a Comment