Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Saturday, 15 December 2012

Resepi Ikan Sepat Masin Bersambal Petai










Photo: Resepi Ikan Sepat Masin 
Bersambal Petai

Bahan-Bahan:
 400gm ikan sepat masin 
          dan dipotong jejari
 120gm isi petai
 100gm cili merah/hijau
 100gm cili kering
 100gm bawang merah
 50gm bawang putih
 28cm halia
 2 helai daun cekur
 2 sudu makan air asam jawa
 Minyak masak secukupnya
 Lada putih secukupnya
 Garam secukup rasa
 Gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di kuali.
2. Ambil ikan sepat masin dan goring sehingga garing.
3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumiskan hingga naik minyak.
6. Masukkan pula air asam jawa, isi petia, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
9. Angkat dan hidangkan.





Bahan-bahan:


  • 400gm ikan sepat masin dan dipotong jejari
  • 120gm isi petai
  • 100gm cili merah/hijau
  • 100gm cili kering
  • 100gm bawang merah
  • 50gm bawang putih
  • 28cm halia 
  • 2 helai daun cekur
  • 2 sudu makan air asam jawa
  • Minyak masak secukupnya
  • Lada putih secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa



Cara Penyediaan:


  1. Panaskan minyak di kuali.
  2. Ambil ikan sepat masin dan goreng sehingga garing.
  3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
  4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  5. Seterusnya,masukkan bahan-bahan kisar yang lain.Tumiskan hingga naik minyak.
  6. Masukkan pula air asam jawa,isi petia,cekur ,lada putih garam dan gula secukup rasa.
  7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
  8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
  9. Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment