Bahan-bahan:
- 400gm ikan sepat masin dan dipotong jejari
- 120gm isi petai
- 100gm cili merah/hijau
- 100gm cili kering
- 100gm bawang merah
- 50gm bawang putih
- 28cm halia
- 2 helai daun cekur
- 2 sudu makan air asam jawa
- Minyak masak secukupnya
- Lada putih secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak di kuali.
- Ambil ikan sepat masin dan goreng sehingga garing.
- Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
- Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Seterusnya,masukkan bahan-bahan kisar yang lain.Tumiskan hingga naik minyak.
- Masukkan pula air asam jawa,isi petia,cekur ,lada putih garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
- Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment