BAHAN-BAHAN:
3 genggam ikan bilis - dibersih dan digoreng sampai garing
1 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
1 papan petai - kopek ambil buah petai
1 sudu kecil gula
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS:
10 biji cili kering
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar. Masukkan air asam jawa dan gula, dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum.
2. Masukkan ikan bilis goreng, bawang besar yang dimayang nipis dan garam. Seterusnya kacau. Kemudian masukkan petai dan kacau bagi semua bahan mesra. Apabila petai sudah layu anda boleh tutup api dapur. Tweet
No comments:
Post a Comment