Saturday, 15 December 2012

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai



Photo: Resepi Bulan Ramadhan -
Sambal Tumis Ikan Bilis Petai 

BAHAN-BAHAN:
 
3 genggam ikan bilis - dibersih dan digoreng sampai garing
1 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
1 papan petai - kopek ambil buah petai
1 sudu kecil gula
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

10 biji cili kering 
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar. Masukkan air asam jawa dan gula, dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum.

2. Masukkan ikan bilis goreng, bawang besar yang dimayang nipis dan garam. Seterusnya kacau. Kemudian masukkan petai dan kacau bagi semua bahan mesra. Apabila petai sudah layu anda boleh tutup api dapur.






BAHAN-BAHAN:

3 genggam ikan bilis - dibersih dan digoreng sampai garing

1 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
1 papan petai - kopek ambil buah petai
1 sudu kecil gula
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS:

10 biji cili kering
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar. Masukkan air asam jawa dan gula, dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum.

2. Masukkan ikan bilis goreng, bawang besar yang dimayang nipis dan garam. Seterusnya kacau. Kemudian masukkan petai dan kacau bagi semua bahan mesra. Apabila petai sudah layu anda boleh tutup api dapur.

No comments:

Post a Comment