Saturday, 15 December 2012

Resepi Ayam Masak Kurma



Photo: Resepi Ayam Masak Kurma 

Bahan-Bahan: 
1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa 

Bahan Untuk Dikisar: 
3 biji bawang merah 
3 biji bawang putih 
1 biji cili hijau 
1 inci halia 
1 inci kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
1 kuntum bunga lawang 
1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air) 
1 batang serai (dititik) 
1 keping asam jawa 
2 biji buah keras (ditumbuk) 
1 biji kentang (dibelah 4) 
1 biji bawang besar (dibelah 4) 
1 biji buah tomato (dibelah 4) 
1 biji cili hijau (dibelah) 
1 mangkuk santan 
Minyak untuk menumis 
Garam dan gula secukup rasa 

Cara Penyediaan: 
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau. 

2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau. 

3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang lembut. 

4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula. 

5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar dan hidang dengan nasi.


Bahan-Bahan: 

  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa 
  •  Bahan Untuk Dikisar:  
  • 3 biji bawang merah 
  • 3 biji bawang putih 
  • 1 biji cili hijau 
  • 1 inci halia 
  • 1 inci kayu manis 
  • 3 kuntum bunga cengkih 
  • 3 biji buah pelaga 
  • 1 kuntum bunga lawang 
  • 1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air) 
  • 1 batang serai (dititik) 
  • 1 keping asam jawa 
  • 2 biji buah keras (ditumbuk) 
  • 1 biji kentang (dibelah 4) 
  • 1 biji bawang besar (dibelah 4) 
  • 1 biji buah tomato (dibelah 4) 
  • 1 biji cili hijau (dibelah) 
  • 1 mangkuk santan 
  • Minyak untuk menumis 
  • Garam dan gula secukup rasa 




Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau. 


2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.

3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak
    keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan
    masak sehingga kentang lembut. 

4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.

5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar dan hidang
    dengan nasi.

No comments:

Post a Comment