Bahan-Bahan:
- 1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa
- Bahan Untuk Dikisar:
- 3 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1 biji cili hijau
- 1 inci halia
- 1 inci kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air)
- 1 batang serai (dititik)
- 1 keping asam jawa
- 2 biji buah keras (ditumbuk)
- 1 biji kentang (dibelah 4)
- 1 biji bawang besar (dibelah 4)
- 1 biji buah tomato (dibelah 4)
- 1 biji cili hijau (dibelah)
- 1 mangkuk santan
- Minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.
3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna agak
keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan
masak sehingga kentang lembut.
keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan kentang dan
masak sehingga kentang lembut.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.
5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar dan hidang
dengan nasi.
No comments:
Post a Comment