Bahan-Bahan:
- 1 liter santan pekat
- 2 sudu besar cili boh
- 500 gm pes udang
- 500 gm serai (dikisar)
- 100 gm daun kari
- 200 gm air asam jawa
- 400 gm buah keras (dikisar)
- 200 gm lengkuas (dikisar)
- 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 6 ulas bawang putih dikisar 2 peket mee kuning
- 3 gm serbuk kari daging
- 3 biji telur rebus
- 400 gm tauge
- 100 gm bawang goreng
- 5 helai daun bawang
- ½ kilo udang sederhana besar (direbus)
- 1 keping daging ayam (dipanggang)
- 1 keping tauhu
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan mee dan rebus sehingga masak.
2. Tumiskan cili boh dan bahan-bahan yang dikisar sehingga berbau wangi. Masukkan bahan
lain.
3. Masak sehingga kuahnya mendidih dan masukkan daun kari. Biarkan sehingga kuahnya
likat dan angkat.
4. Apabila menghidang masukkan sedikit mee, daging ayam, udang dan bahan-bahan
tambahan ke mangkuk dan tuangkan kuah ke atasnya.
Tweet
lain.
3. Masak sehingga kuahnya mendidih dan masukkan daun kari. Biarkan sehingga kuahnya
likat dan angkat.
4. Apabila menghidang masukkan sedikit mee, daging ayam, udang dan bahan-bahan
tambahan ke mangkuk dan tuangkan kuah ke atasnya.
No comments:
Post a Comment