Saturday, 15 December 2012

Resepi Kerabu Sotong









Photo: Resepi Kerabu Sotong

Bahan-Bahan
1 mangkok Sotong
2 biji limau nipis
Daun ketumbar
1-2 bawang besar
3 sudu besar nampla
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
5-10 Cili padi (ikut rasa)

Cara Penyediaan

1. Bersihkan sotong.
2. Potong bulat-bulat, masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan air panas ke dalam mangkuk dan rendam sotong selama 5 minit. Jangan rebus sotong. Jika menggunakan sotong Jepun yang kulitnya keras itu pun hanya perlu rendam dengan air panas sahaja. Jangan rebus kerana ia akan lebih keras/liat semasa dimakan.
4. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar gaul dengan sotong.
5. Masukkan garam, gula, jus perahan limau dan nampla. Gaul rata dengan sotong. Sedia dihidang.





Bahan-Bahan :

1 mangkok Sotong
2 biji limau nipis
Daun ketumbar
1-2 bawang besar
3 sudu besar nampla
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
5-10 Cili padi (ikut rasa)



Cara Penyediaan

1. Bersihkan sotong.
2. Potong bulat-bulat, masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan air panas ke dalam mangkuk dan rendam sotong selama 5 minit. Jangan rebus sotong. Jika menggunakan sotong Jepun yang kulitnya keras itu pun hanya perlu rendam dengan air panas sahaja. Jangan rebus kerana ia akan lebih keras/liat semasa dimakan.
4. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar gaul dengan sotong.
5. Masukkan garam, gula, jus perahan limau dan nampla. Gaul rata dengan sotong. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment